Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes opět přeháňky a bouřky, výjimečně ještě s přívalovými srážkami

Na západ dorazily vydatné srážky, očekávají se i vzestupy řek - sledujeme on-line

Aktuality

Dnes nás čeká více srážek než včera. Postará se o ně tlaková níže, která bude z oblasti Jadranu postupovat do střední Evropy a následně k severozápadu. Zpočátku sice bude, hlavně v severovýchodní polovině území i polojasno, jinak ale čekejme spíše oblačno, postupně místy až zataženo. Zprvu se přeháňky a déšť objeví jen ojediněle, ale během dne bude srážek přibývat a postupně zaprší na většině území, jen na severovýchodě a východě bude srážek méně. Místy se přidají taky bouřky. Ty by sice neměly být příliš silné pokud jde o vítr, ale lokálně můžou přinést vydatnější déšť s úhrny i kolem 30 mm. Pršet bude na většině území taky v noci na zítřek. Nejvydatnější srážky by se měly objevit v jihozápadní polovině Čech, kde by do zítřejšího rána v kombinaci se srážkami z bouřek mohlo lokálně spadnout až kolem 50 mm vody. V nejpostiženějších oblastech v Plzeňském kraji (hlavně na západě) mohou dosáhnout i 70 mm, což by mohlo vést k rozvodnění horních toků. Vydatný déšť může zatopit i níže položená místa. Zítra během dne začnou srážky od jihozápadu ubývat.

On-line

22:20
Hodinové úhrny se nyní na západě pohybují většinou od 5 do 15 mm, ojediněle 20 mm. Srážkové pásmo se pomalu rozšiřuje. S podobnou intenzitou tu bude pršet i v následujících hodinách a déšť tak bude zvedat hladiny řek.

22:00
Srážek přibývá také na jihu Moravy, ojediněle jde i o bouřky. Úhrny by se zde ale v bouřkách měly pohybovat do 20 mm a nepůsobit problémy. Radar

21:41
Vydatně bude na západě pršet až do zítřejšího rána. Pásmo vydatných srážek se rozšíří i více na východ Plzeňského a Karlovarského kraje, kde doposud zatím nepršelo. Ve druhé polovině noci půjde spíše o trvalý a plošně rozsáhlejší déšť, který bude mít potenciál hlavně rozvodňovat horní toky řek.

21:25
V následujících hodinách začnou výrazně stoupat hladiny řek odvodňující západní Šumavu a Český les. V povodí Radbuzy a Mže se může vyskytnout 2. SPA, ojediněle i 3. SPA.

21:15
Na západě Plzeňského kraje je spousta zatopených míst. Hasiči vyjíždějí k prvním škodám. Jejich rozsah bude zřejmě zatím největší od začátku roku. Takto to vypadá v obci Blížejov - viz video. Situace se bude dále zhoršovat. V pokračujícím dešti začnou reagovat i horní toky řek rychlými vzestupy.

21:06
Hasiči vyjíždějí k prvním škodám. Nedaleko Přimdy lidé hlásí vytopené sklepy. Takto to vypadá v obci Močerady nedaleko Domažlic. Množství škod bude narůstat. V příštích hodinách mohou začít výrazně stoupat i horní toky řek v oblasti s dosažením 2. nebo výjimečně i 3. SPA.

21:01
Zatím nejvyšší úhrn hlásí stanice Horšovský Týn, kde spadlo 63,3 mm srážek. V poslední hodině intenzita srážek již klesla, ale stále vydatně prší (viz měření). K 50 mm se úhrny blíží podle ČHMÚ také například v Tachově a Železné Rudě.

20:31
19:50
15:00




Tip: Sledujte srážky on-line